Opintomatka Helsinkiin 19.-21.10.2021

Submitted by KA9021 on
Service Adviser Anni Karttunen at Design Museum
Joensuun museoiden palveluneuvoja Anni Karttunen ja Pauliina Kaasalainen vierailivat pääkaupunkiseudun museoissa tutustuakseen museoiden tuottamiin palveluihin kansainvälisille ja kiinankielisille matkailijoille. Vierailukohteiksi valikoitui Espoon modernin taiteen museo EMMA, Amos Rex, Ateneum, Design museo sekä Sinebrychoffin Taidemuseo.
 
Museoiden palvelut ja infotekstit oli pääsääntöisesti toteutettu suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi. Museot käyttivät myös piktogrammeja, jotka olivat saavutettavia riippumatta asiakkaan omasta äidinkielestäkielestä.
 
EMMAssa oli selkeästi kiinnitetty erityistä huomiota pelkistettyjen, tyylikkäiden ja hyvin toimivien infotekstien tuotamiseen. Museosta löytyi myös mobiiliopas, selkeät liikkumista helpottavat kyltitykset sekä sisäkartat kolmella edellä mainitulle kielellä. EMMAssa oli myös ilahduttavan paljon osallistavia näyttelyelementtejä, joita asiakas pääsi kokeilemaan museovierailunsa yhteydessä. Ne myös soveltuivat hyvin eri ikäisille näyttelyvieraille.
 
Amos Rexissä oli myös kauniisti taitetut infovihot, joista museovieras sai taustatietoa näyttelyiden sisällöistä. Myös Amos Rexissä kaikki materiaalit oli tuotettu kolmella kielellä. Uutta museossa oli autismiystävälliset vierailuohjeet museoon (https://amosrex.fi/en/autism-friendly-guidelines/). Ohjeistus vaikutti tervetulleelta lisältä myös muille kuin autismin kirjoon kuuluville asiakkaille, jos Amos Rexissä tai museoissa vierailu ei ollut entuudestaan tuttua.
 
Design Museo oli panostanut myös kiinankielisiin verkkosivuihin. Itse näyttelyistä löytyi näyttelytekstit ja lisätietoa tarjoava mobiiliopas kolmella kielellä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kaikista vierailluista museoista löytyi selkeät ja toiminnallliset opasteet, minkä lisäksi ne tarjosivat myös monipuolisesti lisätietoa eri kielillä. Museot pyrkivät selkeästi ottamaan yhä enenevässä määrin huomioon sisältöjen ja museoiden yleiseen saavutettavuuteen liittyvät kysymykset.