Eurooppalaisen yhteistyön hankesuunnistus

Submitted by Henna on 08.10.2020 - 15.13

Eurooppalaisen yhteistyön päivää vietettiin tänäkin vuonna 21.9. Karelia CBC -ohjelma järjesti ECD-tapahtumina online-tietovisan ja hankesuunistuksen. Harjoittelijamme Nuutti kokeili hankesuunnistusta ja matkusti yhden päivän aikana 510 kilometriä ohjelma-alueella.

Globaalin poikkeuksellisen tilanteen takia tämän vuoden eurooppalaisen yhteistyön päivän organisointi alkuperäisen suunnitelman mukaan ei osoittautunut mahdolliseksi. Sen sijaan meidän piti ryhtyä luoviksi ja kehittää sellaisia ihmisiä aktivoivia tapahtumia, joissa kontaktit toisten ihmisten kanssa olisivat mahdollisimman vähissä, mikäli niitä olisi ollenkaan. Tämän ajatuksen pohjalta kehitimme kaksi verkkopohjaista tapahtumaa, jotka samalla mainostaisivat sekä ohjelmamme toimintaa, että rahoittamiamme eri hankkeita. Toinen näistä tapahtumista oli verkkotietovisa ohjelmastamme ja toinen oli hankesuunnistus, jonka tarkoituksena oli esitellä eri hankkeita, niissä tehtyjä toimia ja niiden toimialueita. Molempien tapahtumien tarkoituksena oli saada ihmiset laajemmin kiinnostumaan ja tietoiseksi hankkeemme toiminnasta ja eri hankkeista, joita olemme vuosien aikana rahoittaneet.

Juhlistaaksemme varsinaista eurooppalaisen yhteistyön päivää, joka oli 21.9., kiersin joitain hankesuunnistuskohteita Suomen puolella henkilökohtaisen hankesuunnistukseni muodossa. Koska toimistomme on Oulussa, rajoitti se selkeästi, mitä ja kuinka monta kohdetta kykenisin päivän aikana kiertämään, mutta huolellisella suunnittelulla onnistuin sisällyttämään matkaani kymmenen eri hankesuunnistuskohdetta Oulussa, Puolangalla, Ukkohallassa ja Kajaanissa. Pituutta tuli matkalleni reilu viisisataa kilometriä ja aikaa hieman yli kymmenen tuntia.

Matkan aikana tein säännöllisiä päivityksiä ohjelmamme Instagram-tilin tarinaan, jonka pystyy edelleen löytämään tilimme biosta ECD-2020 tekstin alta (pikkukuvassa on naamani, ette voi erehtyä). Latasin lisäksi ottamani hankesuunnistuskuvat Instagramiin. Onnistuin löytämään vierailemani kohteet suhteellisen helposti, mitä toisaalta auttoi tekemäni varsin laaja etukäteen tehty valmistelu ja kohteiden sijainnin paikantaminen, jotka tein, jotta matkani tekeminen yhden päivän aikana olisi mahdollista. Lisäksi tunsin viisi ensimmäistä kohdetta varsin hyvin, joten niiden löytäminen ei ollut vaikeaa.

Pääsin kuitenkin todella suunnistamaan löytääkseni kohteet Kajaaniin saavuttuani, sillä en ole liikkunut Kajaanissa enkä tuntenut kaupunkia. Tästä johtuen huomasinkin siellä suuntaavani muutaman kerran väärään suuntaan, mistä en ollut kovin iloinen, sillä alkoi sataa eikä minulla ollut sateenvarjoa mukanani, koska tekemäni ”laaja” valmistelu ei ollut sisältänyt sääennusteen katsomista etukäteen. Olin myös hieman harmissani, kun en pystynyt itse fyysisesti menemään viimeiseen hankesuunnistuskohteeseeni, joka oli Oulujärven Ärjänsaari, sillä minulla ei ollut käytössäni venettä. Pystyin kuitenkin näkemään saaren kaukaisuudessa rannalta.

Nautin todella omasta hankesuunnistuksestani, vaikkakin se poikkesi muiden osallistujien hankesuunnistuksesta siten, että kiersin kohteita yhden päivän aikana mahdollisimman monta enkä yhtä, kuten hankesuunnistuksessa oli tarkoitus. Kuitenkin kiertämällä kymmenen kohdetta yhden päivän aikana, pystyin käytännössä hyvin näkemään erilaisia hanketoiminnan kohteita ja tuloksia kuluvalta ja aiemmilta ohjelmakausilta. Lisäksi tämä matka toimi hyvänä loppuhankkeena kesätyölleni Karelia CBC-ohjelmassa, sillä tein tämän matkan vain reilu viikko ennen työsopimukseni loppumista.