VIHREÄSTÄ KOULUSTA KOHTI VIHREÄÄ KARJALAA

Submitted by KA5030 on
Green school seminar

Green school –projektin avausseminaari järjestettiin Nurmeksessa 26.-28.11.2018.

20 opettajaa ja asiantuntijaa Suomesta ja Venäjältä keskustelivat yhdessä kuinka koulujen ympäristökasvatus tulee kehittymään nyt alkavan kolmevuotisen, Karelia CBC –ohjelman rahoittaman hankkeen aikana.

Projektin toimenpiteet tullaan toteuttamaan 6 pilottikoulussa Karhumäellä, Kostamuksessa, Petroskoissa sekä Valtimolla, Oulussa ja Joensuussa.

IMG_0280.jpg

Saku Punkari, Itä-Suomen koulun biologian and maantiedon opettaja Joensuusta, kertoi vierailijoille ympäristöaiheiden soveltamisesta koulujen arjessa. Kouluissa nuoret oppivat vihreää elämäntapaa.

Osassa koulukiinteistön tiloja valot sammuvat automaattisesti kun ketään ei ole paikalla. Koululuokkien ovissa on myös muistutukset sammuttaa valot ja sähkölaitteet huoneesta poistuttaessa.

IMG_0248.jpg

Koululla lajitellaan syntyvät jätteet. Jäteastiat ovat luokissa ja opettajainhuoneessa. Lajitteluohjeet astioden päällä ovat sekä suomeksi että venäjäksi.

ZY1G7536.jpg

Koulujen oppitunteja pidetään yhä useammin ulkona. Valtimon koulun opettajat Anne-Maarit Heikkinen ja Sini Eronen esittelivät vieraille ympäristöaiheisen aktiviteetin joka tapahtui ulkona. Seminaarin osallistujat selvittivät kyselyn, jonka tehtävät selvitettiin QR koodien avulla.

noskey.jpg

Valtimon koululla on erinomaiset puitteet koulutyölle. Opettajilla on mahdollisuus valita itse omaan luokkahuoneeseen parhaiten sopivat huonekalut, välineet ja tyylit. Yksi seminaarin osallistujista, Igor Podgorny, julkaisi oheisen kuvan sosiaalisessa mediassa Venäjällä. Julkaisu sai paljon huomiota venäläisseuraajilta, jotka ihmettelivät kuinka koululaiset ovat koulussa sukkasillaan. Ehkä tämä ilmiö leviää jatkossa myös venäläiskouluihin!

Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskus on Green School-hankkeen suomalaispartneri ja myös Hyvärilässä on omat keinonsa säästää luonnonvaroja.

ZY1G7659.jpg

Hyvärilän huollosta vastaavat henkilöt järjestivät osallistujille tutustumiskierroksen monitoimihalli Pielisareenan sydämeen. Aurinkopaneelit ja lämmön talteenotto auttavat vähentämään energianhukkaa ja säästämään lämmitys- ja sähkökustannuksissa Näin myös Hyvärilä säästää maapalloa tuleville sukupolville.

IMG_0387.jpg

Seminaarin kuluessa koulut ja nuorisokeskukset esittelivät omia käytäntöjään ympäristökasvatuksen alalla.

IMG_0412.jpg

Opettajat ja asiantuntijat huomasivat paljon yhtäläisyyksiä ympäristökasvatuksen tavoitteissa ja toteuttamisessa suomalais- ja venäläiskouluissa. Yhdessä todettiin, että koulutuskokemusten vaihtaminen on todella tärkeää, jotta kouluilla olisi hyvä malli ympäristökasvatuksen toteuttamiseen niin koulutunneilla kuin koulun jälkeenkin.

9.png

Vihreä Koulu –hankkeessa on myös innovatiivinen ulottuvuus. Hankkeen aikana luodaan ja testataan uusi ympäristökasvatukseen sopiva työkalu, Ekosalkku. Ekosalkussa on monia työkaluja rakennusten ympäristöhaasteiden tutkimiseen ja parannusmenetelmien suunnitteluun. Pilottikoulut pääsevätkin pian testaamaan Ekosalkkua käytännössä.

IMG_0415.jpg

Pilottikouluissa muodostetaan seuraavaksi projektitiimit. Koululaiset ottavat silloin seuraavat askeleet kohti Vihreää Koulua ja Vihreää Karjalaa.

Lue lisää:

Ylä-Karjalan artikkeli