Repoveden kansallispuistosta oppia luontokohteiden jätehuolto- ja energiaratkaisuihin (KA5043)

Submitted by KA5043 on
Learning about energy and waste management solutions in Repovesi National Park (KA5043)

GreenSol-hanke järjesti benchmarking-matkan Repoveden kansallispuistoon 12.-14.2.2019. Matkalle osallistui yhteensä 19 henkeä Suomesta ja Venäjältä. Matkan tavoitteena oli tutustua vierailukohteiden jätehuolto- ja energiaratkaisuihin ja etsiä uusia näkökulmia hankkeen pilottikohteiden kehittämiseen. Hankkeen pilottialueita ovat Suomessa Oulujärven Ärjänsaari ja Venäjällä Kostamuksen luonnonpuisto, Kivatsun luonnonpuisto ja Vodlajärven kansallispuisto.

Matkan ensimmäinen vierailukohde oli Repoveden kansallispuisto. Tutustuimme puiston sisääntulon infopisteeseen, Kuutinkanavan alueeseen ja Metsähallituksen huoltovarikkoon. Kohteilla kuulimme Repoveden kansallispuiston jäte- ja muista huoltoratkaisuista.

Repoveden kansallispuisto on kävijämääriltään Suomen kuudenneksi suosituin kansallispuisto, ja Metsähallituksen on täytynyt vastata kasvaviin kävijämääriin kehittämällä puiston huoltoa tehokkaammaksi. Siksi puistoon on rakennettu esimerkiksi imuautoilla tyhjennettäviä käymälöitä ja katon kautta täytettävä polttopuuvaja. Jätehuollon puolella toteutetaan Roskattoman retkeilyn periaatetta, joka herättikin runsaasti keskustelua.

Seuraavaksi siirryimme Särkilammen Luontotuvalle, jossa meille kerrottiin luontotuvan rakentamisesta ja sen kestävän kehityksen mukaisista jäte- ja energiaratkaisuista. Särkilammen luontotupa on rakennettu kestävän kehittämisen periaatteiden mukaan täysin itsenäisesti toimivaksi. Tupa lämpenee kamiinalla, sähkölaitteet toimivat aurinkosähköllä, vesi tulee kaivosta ja käytössä on viileä maakellari.

Matkan aikana tutustuimme myös Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon ilmalämpöpumppuun, sekä Rantasalmella sijaitsevan Järvisydämen järvi- ja aurinkoenergiajärjestelmään.

Kaiken kaikkiaan osallistujat olivat tyytyväisiä matkaan. Vierailukohteita pidettiin kiinnostavina ja omien pilottikohteiden kehittämiseen saatiin paljon uusia ajatuksia. Vierailukohteita oli monta, mutta silti osallistujat eivät pitäneet matkaohjelmaa liian uuvuttavana. Iltaisin oli mukava kokoontua vielä porukalla kertaamaan päivän kokemuksia. Kiitos kaikille ikimuistoiselle matkalle osallistuneille!