Museoiden suunnittelua kiinalaismatkailun näkökulmasta

Submitted by KA9021 on
finnish museum design

Joensuun taidemuseo on yksi Joensuun museoista, jotka ovat partnerina KA9021 hankkeessa Museums in Focus: Kulttuuripalveluiden kehittäminen kiinalaisille matkailijoille (osana KareliaCBC -ohjelmaa, jota rahoittaa Euroopan unioni, Suomi ja Venäjä).

Taidemuseolla on tällä hetkellä meneillään remontin lisäksi näyttelyiden uudistuksia. Taidemuseon kiinalaisen kokoelman näyttely kolmannessa kerroksessa uusitaan ja siirretään parempaan näyttelytilaan. Samalla hankkeen henkilökunta on ollut työn parissa uusien opastejärjestelmien käyttöönottamisessa ja äänioppaiden tuottamisessa kaikkiin kolmeen Joensuun museoon.

Niin uusien kulttuuripalveluiden kehittämiseen kuin näyttelyjen uudistamiseen kiinalaismatkailijoita varten, museot yleensä käyttävät myös ulkopuolista asiantuntemusta apuna omien museotyöntekijöidensä ohella. Hanketiimi pyysi juuri tällaiseksi asiantuntijaksi Jessie Chenin, joka tutkii matkailua ja markkinointia lähellä sijaitsevan Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella. Toimien itse myös matkailu-alalla, Jessietä pyydettiin osallistumaan näyttelyn uudistukseen liittyviin suunnittelukokouksiin ja antamaan omat näkemyksensä siitä, miten parhaiten esitellä Joensuun museoiden näyttelyitä kiinalaismatkailijoille.

Sen lisäksi, koska taidemuseossa on esillä myös kiinalaista taidetta, Jessie antoi arvokkaita ehdotuksia koskien aiheita kiinalaisesta taiteesta, mistä olisi tärkeää kertoa myös  uillekin kuin kiinalaisille kävijöille. Erilaiset tarinat ja aiheet kiinalaisesta taiteesta, mitkä ovat erityisen kiinnostavia kiinalaisille matkailijoille, voivat hyvinkin kiinnostaa myös uomalaisia ja muista maista tulevia matkailijoita, jos heille annetaan mahdollisuus kokea ne.