Koita- ja Tohmajoella alkoi toinen seurantajakso

Submitted by KA10010 on

Huhti-toukokuun vaihteessa alkoi TohmaKoita-hankkeen toinen seurantakausi. Ensimmäisenä oli vuorossa Tohmajoki, josta käytiin ottamassa vesinäytteet samanaikaisesti sekä Suomen että Venäjän puolelta. Paikallisten asukkaiden tapaaminen matkan aikana antoi hyvän tilaisuuden jakaa tietoa projektista ja sen tavoitteista. Sää oli hyvin vaihtelevaa - kohtasimme niin lumisadetta kuin auringon paistetta. 

       

Tohmajoki Suomen puolella

 

   

Samaan aikaan Tohmajoen Venäjän puoleisessa osassa

Seuraava askel oli Koitajoella käynti. Koitajoki on huomattavasti isompi kuin Tohmajoki, ja se todellakin näytti meille, kuinka voimakas voi olla kevättulvainen joki. 

 

Koitajoki

Ja uuden seurantakauden viimeisin aloitustehtävä on löytää uusi paikka, josta olisi mahdollista kerätä näkinsammalta raskasmetallikeräimiin. Huomasimme nimittäin, että Sukkulanjoen yläjuoksulla on äskettäin tehty metsänhakkuita, joka on nostanut joen raskasmetallipitoisuuksien tasoa. Tämän vuoksi Sukkulanjoen sammalet eivät enää ole kelvollisia tarkoituksiimme. 

  

Mitä tulee näkinsammalten löytymiseen, niin Kuusoja oli meille pettymys, mutta kesään heräämässä olevan luonnon kauneus iloa työpäiväämme.