Karjalan tasavallan taidemuseon Kalevala- näyttelyn suunnittelu alkaa

Submitted by KA9021 on
working process

Karjalan tasavallan taidemuseo omistaa ainutlaatuisen Kalevala-kokoelman. Tällä hetkellä kokoelmaan kuuluu 700 teosta ja esinettä. Kokoelman keskiössä ovat karjalaisten, pietarilaisten ja moskovalaisten taiteilijoiden graafiset maalaukset.

Kelavala-kokoelman teokset ovat museon kysytyimpiä: kokoelman eri osia on vuosittain esillä museon vaihtuvissa näyttelyissä. Kalevala eepos on ollut ja on vieläkin vahva inspiraatio monille taiteilijoille.

Karjalan tasavallan taidemuseolla ei ole aikaisemmin ollut erillistä Kalevala-osiota pysyvässä näyttelyssään, missä kokoelmaa pystyisi jatkuvasti esittelemään. Viime vuonna museon entinen karjalaisia ikoneita esittelevä kokoelma siirrettiin toiseen rakennukseen, jonka jälkeen museo ryhtyi suunnittelemaan Kalevala-näyttelyä.

Näyttelyn suunnittelu tuli mahdolliseksi Museums in Focus (KA9021)-hankkeen johdosta (rahoittajina Euroopan unioni, Suomi ja Venäjä), joka keskittyy museopalveluiden ja -tuotteiden kehittämiseen alueelle suuntaaville kiinalaisille matkailijoille. Karjala-näyttelyn pilotointi on keskeinen osa hanketta. Näyttelyn toteuttaminen vaatii aikaisemman, noin 150 neliömetriä laajan näyttelytilan perusteellista remontointia, sekä näyttelyiden interaktiivisten osioiden päivittämistä turvahälytys- ja valvontajärjestelmillä.

Kalevala-näyttelyn toteuttaminen museon pysyvään näyttelyyn sisältää erityisiä haasteita hanketiimille, sillä monia kokoelman maalauksia ei voi laittaa näytille kolmea kuukautta pidemmäksi aikaa yhtäjaksoisesti konservaatiosyistä.

Helmikuussa 2020 museon tutkimuksellinen lautakunta hyväksyi kuraattori Lyudmila Nikiforovan ehdotuksen näyttelyn temaattisesta kokoonpanosta. Kalevala-näyttelyn kehityshankkeen suunnittelu alkoi pietarilaisen projektisuunnittelija Anastasia Dubrovskayan johdolla.

Karjalan tasavallan taidemuseolla on mielenkiintoinen matka edessä näyttelyn suunnittelussa, josta julkaistaan uutisia suunnittelun keskeisissä vaiheissa. Kalevala-näyttely valmistuu ensi vuoden alussa niin paikallisten kuin ulkomaalaisten kävijöiden iloksi.

Karjalan tasavallan taidemuseon yhteyshenkilöt:

Projektipäällikkö Tatyana Saltykova, saltykova@artmuseum.karelia.ru

Projektiassistentti Natalia Kozlovskaya kozlovskaya@artmuseum.karelia.ru

Projektin viestintäpäällikkö Irina Latkina, latkina@artmuseum.karelia.ru

Museums in Focus -hanke on osa Karelia Cross Border Cooperation -ohjelmaa, jota rahoittaa Euroopan unioni, Suomi ja Venäjä.