Kalevala-näyttelyn suunnittelua: osa 2

Submitted by KA9021 on
Photo: T.G. Yufa. Aino and the virgin lake.

Keskeinen tekijä minkään näyttelyn suunnittelemisessa on museoitu teos tai esine. Näyttely, joka on omistettu Kalevala-eepokselle ja jota tehdään Karjalan tasavallan taidemuseon pysyvään näyttelyyn, perustuu museon kokoelmien mittavuuteen ja ainutlaatuisuuteen. Tällä hetkellä Kalevala-kokoelmaan kuuluu yli 700 teosta: maalauksia ja grafiikkaa Karjalan tasavallasta, sekä muualta Venäjältä ja entisistä neuvostotasavalloista.

Teosvalinnat näyttelyyn museon kokoelmavarastosta on aina rituaalinomaista. Teoslistat valmistellaan etukäteen, ja näyttelykuraattori työskentelee kokoelmakuvien avulla. Seuraava askel on tarkastella itse alkuperäisiä töitä, arvioida sen kunto ja joissain tilanteissa myös määritellä koko.

Kaikilla kokoelmaan kuuluvilla töillä ja teoksilla on tiukka tunnistus- ja järjestyskäytäntö – oma paikka hyllyssä ja taulukoissa. Tämän tunnisteen avulla jokainen teos on helppo löytää jopa 16000 muun teoksen joukosta museon kokoelmissa.

Uusi osio pysyvään näyttelyyn tehdään osana projektia KA9021 Museums in Focus: Kulttuuripalveluiden kehittäminen kiinalaisille turisteille (osana KareliaCBC -ohjelmaa 2014-2020, jota rahoittaa Euroopan unioni, Suomi ja Venäjä).

Kuva: T. G. Yufa: Aino ja neitsytjärvi