GreenSol-hankkeiden matka Kostamukseen

Submitted by KA5043 on
Lake shore

Green Solutions in Nature Protected Areas (KA5043) -hankkeen sekä Urban Parks & Benefits in Kajaani & Kostamus (KA5000) -hankkeen väki tapasi Kostamuksessa helmikuussa 2020 tarkoituksenaan tutustua Kostamuksen luonnonpuistoon ja sen pilottikohteisiin.

 

Ensimmäisenä päivänä kävimme tutustumassa luonnonpuistossa tiettömän taipaleen takana sijaitsevaan taiteilijaresidenssiin. Talviaikaan residenssiin pääsee ainoastaan suksilla tai moottorikelkalla, jolla matkanteko Kostamuksesta kohteeseen kesti noin 20 minuuttia. Taiteilijaresidenssi on remontoitu osana toista Karelia CBC -hanketta: Karelian Art-Residency Network and Art Tourism (KARAT, KA3002).

  

Tällä hetkellä taiteilijaresidenssin sähkö tuotetaan aggregaatilla, mutta rakennus on tarkoitus varustaa tänä vuonna aurinkosähköjärjestelmällä osana GreenSol-hanketta. Hankkeeseen sisältyivät myös kohteeseen jo asennetut BIOLAN-kuivakäymälät.

Kostamuksen luonnonpuisto on myös valmistelemassa tarvittavia suunnitelmia ja dokumentteja Kalevalan kansallispuistoon rakennettavaa matkailijoiden majoituspaikkaa varten. Rakentamistöissä aiotaan hyödyntää kestäviä ja ympäristöystävällisiä menetelmiä ja ratkaisuja.

Taiteilijaresidenssissä pidetyssä palaverissa hankkeen partnerit keskustelivat hankkeen etenemisestä, tämän vuoden suunnitelmista ja yhteisistä tilaisuuksista.

Tapaamisen toisena päivänä keskityttiin toiseen Karelia CBC -hankkeeseen, Urban Parks & Benefits in Kajaani & Kostamus (KA5000). Kostamuksen luonnonpuisto on mukana myös tässä hankkeessa. Saimme kuulla ulkoilureitin valaistuksesta sekä muista hankkeen suunnitelmista, ja tutustua lähiluontopolkuun sekä luontokeskukseen.

  

Matkan tuloksena molempien hankkeiden osallistujat laajensivat verkostojaan ja oppivat uutta rajanylittävästä yhteistyöstä Venäjän ja Suomen luonnonsuojelualueilla.