Tarinoita joen varrelta
Pohjois-Karjalan museo Hilmassa Joensuussa kerrottiin Pielisjokeen liittyviä tarinoita perjantaina 1. maaliskuuta Tarinoita joen varrelta –tarinapajassa.
Tarinapajan konsepti pohjautuu Suomen Museoviraston ja Kansallismuseon yhdessä elävän perinnön suullisen ringin toimijoiden kanssa luomaan Jatka tarinaa –tarinapajamalliin. Jokaisella on oma tarinansa kerrottavana ja Jatka tarinaa -kampanjan innoittamana Pohjois-Karjalan museo Hilma ja InterActive History –projekti päättivät järjestää oman tarinapajan teemalla Tarinoita joen varrelta.
Tarinapajassa oli mukana kymmenisen tarinankertojaa ja kuulimme monia jännittäviä Pielisjokeen ja muihin vesistöihin liittyviä muistoja ja sattumuksia. Oli mielenkiintoista kuulla, kuinka joki on muuttunut vuosikymmenten kuluessa. Esimerkiksi teollisuudella ja ruoppaamisella on ollut vaikutuksena Pielijokeen ja siihen liittyvään äänimaisemaan. Pielisjoen ylittävät jäätiet ovat jääneet historiaan. Kuulimme myös tarinan, kuinka sota-aikaan nuoret miehet kuljettivat jäätä pitkin sahajauhoja Utrasta rakennuksille.
Eri sukupolvien jokeen liittyvissä kokemuksissa on myös paljon yhteistä. Monilla on rakkaita muistoja liittyen joelle tai järvelle tehtyihin retkiin ja uimiseen liittyen. Pielisjoki koetaan myös kauniina ja kautta aikojen rannat ovat olleet myös rauhoittumisen paikkoja. Pohdittiinpa tarinapajassa sitäkin, olisiko Joensuuta tai Utraa olemassakaan ilman jokea!
Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Pohjois-Karjalan museo Hilma ja InterActive History –projekti järjestivät tarinapajan. Tarinapaja tarjosi materiaalia sekä Pohjois-Karjalan museo Hilman näyttelysuunnitteluun että InterActive History –projektin toimenpiteisiin. Tarinapajan järjestäminen oli meille antoisa oppimiskokemus ja olemme kiinnostuneita järjestämään vastaavia tapahtumia myös tulevaisuudessa!