Pohjois-Karjalan Museo julkaisi Utra-mobiilioppaat

Submitted by KA3022 on
North Karelian Museum published Utra’s mobile guides

Pohjois-Karjalan museo julkaisi InterActive History –hankkeen puitteissa tuotetut Utra-aiheiset mobiilioppaat 18.6.2020. Utra on Joensuun kaupungissa sijaitseva kaupunginosa. Mobiilioppaat sisältävät kolme erilaista reittiä. Utran tarina –reitti tutustuttaa Utran teollisuusyhdyskunnan, muun muassa sahojen ja lasitehtaan, historiaan ja utralaiseen elämänmenoon eri aikoina. Etsivätoimisto Lutra & Lutra sijoittuu Utran saarille ja oppaassa seikkailevat piirretyt saukkohahmot. Utra on hävityksen kaupunti –reitti tuo esille Utran historian synkempää ja salaperäisempää puolta uskomustarinoiden ja vanhojen uutisten kautta.

 

 

Historiallisesta Utrasta on kadonnut jo paljon, mutta mobiilioppaiden kautta pääsee näkemään vanhaa ja myös harvinaista valokuvamateriaalia. Oppaiden aineisto on peräisin Pohjois-Karjalan museon kokoelmista ja yksityisiltä informanteilta. Projektikoordinaattori Reetta-Mari Kellokoski on käsikirjoittanut mobiilioppaat. Etsivätoimisto Lutra & Lutra –reitin saukkokuvitukset on tehnyt Absu. Utra on hävityksen kaupunti –oppaan kuvitukset ja videot ovat Jussi Sinkkosen käsialaa.

Mobiilioppaat on toteutettu Suomen museoliiton verkkosivupohjaisella Seinätön museo –alustalla ja oppaat ovat saatavilla suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Mobiilioppaat ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Reitit alkavat Joensuussa Utran saarten parkki­paikalta Utrantien varrelta ja reittien pituus on 2–3 kilometriä. Utran saarten parkkipaikalla on mobiilioppaista kertova infotaulu ja linkki ja QR-koodi mobiilioppaisiin. Mobiilioppaisiin on mahdollista tutustua myös paikasta riippumatta internetin välityksellä. Mobiilioppaiden internet-osoite on https://tarinasoitin.fi/utra.