Korkeakoulut mukana Itä-Suomen hyvinvointimatkailun kehittämisessä

Опубликовано KA8022 -
Toy car above map

Koronatilanne kurittaa monia aloja, mutta yksi varmasti pahiten kärsivistä aloista on matkailu. Pandemian laannuttua elämä kuitenkin jatkuu, ja silloin tarvitaan uutta virtaa ja ajatuksia liiketoiminnan kehittämiseen. Tähän tarpeeseen vastaa nyt Itä-Suomen yliopiston sekä Karelia- ja Savonia-ammattikorkeakoulujen yhteinen Karelian Wellness -hanke, jonka toimintaan matkailuyrityksillä on mahdollisuus päästä maksutta mukaan.

Business Finlandin mukaan hyvinvointimatkailu on yksi nopeimmin kasvavista matkailualoista, ja sen suosion uskotaan jatkuvan poikkeuksellisten aikojen jälkeenkin. Asiakkaat tulevat kaipaamaan ja vaatimaan monipuolista hyvinvointitarjontaa. Suomella on erinomaiset mahdollisuudet tarjota monipuolisia ja autenttisia palvelukokonaisuuksia asiakkaille sekä profiloitua luonnosta saatavaan hyvinvointiin.

Syksystä 2020 alkaen Itä-Suomen yliopisto, Karelia-amk ja Savonia-amk tarjoavat itäsuomalaisille hyvinvointimatkailuyrityksille räätälöityjä työpajoja. Työpajat antavat yrityksille mahdollisuuden houkutella uusia asiakkaita sekä luoda uusia palveluita ja tuotteita, joita asiakkaat mielellään ostaisivat. Työpajoilla vahvistetaan yrityksien asiakasymmärrystä ja viestintätapoja, ja ohjausta antavat korkeakoulujen palvelumuotoilun asiantuntijat. Myös verkostoituminen ja vertaisoppiminen ovat työpajoissa tärkeässä roolissa.

Pajoissa yrittäjät pääsevät myös hyödyntämään tuoreeltaan vuoden 2020 aikana kerättävää tutkimustietoa asiakkaiden toiveista ja odotuksista hyvinvointimatkailuun liittyen. Niin työpajoissa päästään kehittämään palveluita yhdessä asiakaslähtöisemmiksi. Maksuttomat työpajat toteutetaan Joensuussa, ja niihin voi osallistua myös etäyhteydellä.

Itä-Suomen Yliopiston matkailualan professori Raija Komppulan mukaan hyvinvointimatkailun kehittäminen on yksi tärkeimmistä itäsuomalaisen matkailuelinkeinon mahdollisuuksista.

– Hyvinvointi on kasvava trendi kaikkialla maailmassa, kuten myös paikallisuuden ja luonnon arvostus. Karelian wellness -nimi viittaa juuri luonnosta, paikallisuudesta ja perinteestä voimansa ammentavaan palveluun.

Hankkeessa on tarkoitus myös luoda yrityskontakteja Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Kainuussa sekä Venäjän Karjalassa. 

Karelia-ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen yliopiston ja Savonia ammattikorkeakoulun yhteiset koulutukset ovat osa Euroopan unionin, Suomen ja Venäjän rahoittamaa Karelian Wellness -hanketta.

Koulutuksen järjestäjät ovat nyt avanneet kyselyn alueiden matkailuyrittäjille kartoittaakseen hyvinvointimatkailun tilaa Itä-Suomessa: https://link.webropolsurveys.com/S/E75D1F2B3C2C29D2

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Riikka Simonen, Karelia-amk, riikka.simonen(at)karelia.fi, p. 050 339 5357

Markkinoinnin ja matkailuliiketoiminnan professori Raija Komppula, Itä-Suomen yliopisto, raija.komppula(at)uef.fi, p. 050 438 7475