Uudet multimediaoppaat turisteille

Submitted by KA9021 on
audio guides

Pian Karjalan tasavallan taidemuseon kävijät pääsevät käyttämään multimedia-ääniopasteita vieraillessaan pysyvässä näyttelyssä.

Nykyisin museossa käyvät ulkomaalaiset matkailijat voivat ottaa käyttöön äänioppaan suomeksi ja englanniksi. Englannin kieli valittiin sen levinneisyyden takia. Suomen kieli valittiin naapurimaan läheisyyden, sekä suomalaisten kävijöiden määrän takia – jota selittää Karjalan tasavallan yhteinen raja Suomen kanssa.

Museo on hiljattain tullut suosituksi kiinalaisten matkailijoiden keskuudessa. Sen seurauksena museo aloitti pääpartnerina KA9021 -hankkeen ”Museums in Focus: Kulttuuripalveluiden kehittäminen kiinalaisille matkailijoille” (osana Karelia CBC -ohjelmaa 2014-2020, jota rahoittaa Euroopan unioni, Suomi ja Venäjä). Yhdessä Joensuun museoiden (Suomi) kanssa, hankkeessa kehitetään palveluita kiinalaismatkailijoille, kuten esimerkiksi äänioppaat.

Karjalan tasavallan taidemuseo ehti tehdä laiteostokset äänioppaita varten ennen koronaviruksesta johtuvan karanteenin alkua. Ääniopaslaitteiden malli valittiin niin, että se palvelisi parhaiten hankkeen tavoitteita. Tutkimus osoittaa, että visuaalinen sisältö tavoittaa ja puhuttelee hyvin niin kiinalaisia kuin muitakin museokävijöitä. Tämän takia muiden museoiden kanssa kokoustamisen jälkeen valittiin multimediaopas.

Miten laite eroaa perinteisestä äänioppaasta? Multimediaopas on yksi uuden sukupolven värinäytöllä varustetuista ääniopaslaitteista, joka pystyy toistamaan nauhoitteita samanaikaisesti näyttäen kuvaa ja jopa videota. Laitetta voi toki myös käyttää perinteisen äänioppaan tavoin. Värinäyttö antaa uuden näkökulman museoon. Multimediatoiminnot mahdollistavat samanaikaisesti vaihtuvien kuva-, valokuva- ja arkistomateriaalien näyttämisen ääniopastuksessa. Multimediaopas mahdollistaa kävijälle myös tavan löytää ympärilleen näyttelyissä. Nykytilanteessa on myös tärkeää, että opaslaitteiden lataustelakka sisältää myös desinfioinnin.

Karjalan tasavallan taidemuseo ei siis tule vain toteuttamaan kiinankielistä ääniopasta vuoden loppuun mennessä, vaan myös uusimaan jo olemassaolevat äänioppaat pysyvään näyttelyyn. Palvelun nykyaikaistaminen antaa museolle mahdollisuuden laajentaa palveluvalikoimaansa ulkomaalaisille matkailijoille ja ratkaista ongelmia, jotka syntyvät paikallisten kiinankielisten oppaiden puutteesta.