Tiedeteatteria tekstiileistä ja SER-jätteestä Joensuussa

Submitted by KA5013 on
Näyttelijä esittää tiedemiestä

WasteLess Karelias oli syyslomalla (16.-24.10.2021) mukana Kulttuuritehdas Siihtalan Ympäristö & Taide -viikolla. Molempina viikonloppuina järjestettiin tiedeteatteriesitykset, jotka oli suunnattu erityisesti lapsiperheille. Väliajoilla WasteLess oli mukana järjestämässä aktiviteetteja lapsiperheille. Viikon aikana WasteLess järjesti myös jätetaidetyöpajoja sekä tarinointihetkiä tavarahoivasta. 

Teatterin teemoina olivat tekstiilijäte ja SER-jäte. Väliaika-aktiviteetit liittyivät näihin teemoihin. Ensimmäisenä viikonloppuna perheet pääsivät piirtämään lempivaatteitaan, arvioimaan millaisia kuluttajia he ovat – kenties shoppaajia vai korjaajia, tai kenties keräilijöitä vai vähentäjiä, sekä miettimään mihin rikkinäiset ja vanhat kännykät joutuvat. Erityisesti lapset olivat innokkaita vaatteiden piirtäjiä ja tarrojen liimailijoita, kun taas aikuiset paneutuivat miettimään omaa kuluttajuuttaan. 

Osana molempien viikonloppujen esityksiä yleisö pääsi mukaan pelaamaan Matka puhelimeen -peliä, jossa päästiin tutustumaan puhelimissa käytettäviin raaka-aineisiin. Peliä pelattiin joukkueissa ja kaikilla näytti olevan hauskaa, kun palapelejä kasattiin kilpaa. Peliin oli yhdistetty myös tietokilpailu, joka sai osallistujat miettimään vielä tarkemmin, mitä raaka-aineita puhelimissa käytetään ja mistä nämä raaka-aineet oikein tulevat. 

Toisena viikonloppuna yleisö pääsi vielä enemmän osallistumaan itse teatteriesitykseen. Päästiin lajittelemaan pyykkiä värien ja pesulämpötilojen perusteella, jonka lisäksi keksittiin vanhoille sukille uusia käyttötarkoituksia ja opeteltiin ompelemaan nappi. WasteLess -aktiviteeteissa opeteltiin lajittelemaan SER-jätettä, pohdittiin vielä syvemmin, millaisia kuluttajia haluaisimme olla sekä ideoitiin, millaisia aiheita tulevaisuuden tiedeteatterissa haluttaisiin nähdä.