Taidetyöpajassa annettiin jätteille uusi elämä

Submitted by KA5013 on
Alpo Koivumäki

Enon Louhitalolla pidettiin syyskuun puolivälissä kaksipäivänen työpaja, jossa muovi ja metallijätteestä luotiin taidetta. Jätetaiteen työpajan vetäjinä toimivat ITE-taitelija Alpo Koivumäki ja ohjaaja Virva Vihonen. Kahden päivän aikana työpajaan osallistui reilut kolmekymmentä henkeä, joista osa oli paikalla koko ajan ja osa piipahti mukana päivän tai parin tunnin verran. Työpajan aikana syntyi monenlaista teosta ja opittiin paljon eri materiaalien käyttäytymisestä ja mahdollisuuksista muokata niitä.

Työpajan toinen vetäjä, ITE-taiteilija Alpo Koivumäki on työstänyt jätemateriaaleja jo yli 25 vuoden ajan. Erityisesti jätteistä rakennetuista eläinhahmoista tunnettu Koivumäki on vuosien aikana kehitellyt omia tekniikoita eri materiaalien työstämiseen.

- Tuntuu mielekkäältä käyttää materiaaleja, jotka muuten joutuisivat pois heitetyiksi. Uskon myös, että romusta tehdyn taiteen myötä ihmiset alkavat enemmän ajatella sitä, mitä heittävät pois ja mihin jätteet viedään. Jätetaide kiinnostaa ja usein katsojat ihmettelevät, miten jätteistä on voinut saada aikaan tuollaisia hahmoja ja teoksia.

Työpajaa varten järjestäjät ja osallistujat olivat jo etukäteen keränneet kotoaan erilaista romua ja jätettä työpajan materiaaliksi. Melkoinen määrä materiaalia olikin tarjolla! Aluksi osallistujat tutustuivat käytössä oleviin romuihin ja pikkuhiljaa jokainen löysi itseään puhuttelevia aineksia omiin taideteoksiin. Osallistujien kommenteista välittyi innostus ja kiinnostus asiaa kohtaan.

- Kun vähän aikaa katseli, niin alkoi jo nähdä jätteissä muotoja ja miettiä, miten saisin tuon ja tuon romun osaksi omaa teosta. Oli hauska pohtia eri materiaalien yhdistämistä.

- Aika nopeasti tuli mieleen, että monet romut ovat oikeastaan aika kauniita ja on sääli heittää niitä pois. Alkaa ihan eri tavalla miettiä tavaroiden poisheittämistä ja hyödyntämistä myös kotona.

- Oli kiva nähdä, miten oma visio lähti toteutumaan. Ei siitä nyt ihan semmoista tullut kuin alun perin ajattelin, mutta silti aika kiva. Varmaan jatkossa teen jätetaidetta myös kotona.