PRO TROUT toteutetaan 1.3.2020 - 31.12.2022.
Projektin budjetti on 628 772 €.
Pääpartneri: Metsähallitus, Eräpalvelut
Projektipartnerit:
Luonnonvarakeskus (Luke)
Venäjän pohjoinen kalantutkimuslaitos (SevNIIRH)
Karelia-Sever Tur Oy
Kansalaisjärjestö "Itämeren Lohen Keskus"
Ulkopuoliset lahjoittajat:
Kuusamon kaupunki
Kuusamon kylien yhteisten vesialueiden osakaskunta KYVOK
Vuotungin osakaskunta
Projektin neljän työpaketin toimenpiteet tähtäävät alkuperäisen taimenkannan tilan ja paikallisen väestön kestävään kalastukseen liittyvien elinkeinonharjoittamismahdollisuuksien parantamiseen.
LILA - Liiketoimintaa laineille
LILA-työpaketti ottaa yhteyttä kalastusmatkailualan yritystoiminnasta kiinnostuneisiin Louhen piirin asukkaisiin sekä alueella jo toimiviin kalastusammattilaisiin ja haastattelee heitä. Haastatteluihin perustuen räätälöidään neljän vuodenajan yli kestävä koulutusohjelma, joka kehittää osallistujien valmiuksia suunnitella, aloittaa ja harjoittaa kalastukseen ja luontomatkailuun perustuvaa liiketoimintaa. Kurssiohjelman keskeisenä tavoitteena on luoda paikallisille pienyrittäjille vahva tietovaranto ja yhteistyöverkosto, jonka turvin he voivat kestävästi - ja samalla taloudellisesti kannattavasti - hyödyntää rajaseudun kalaston monimuotoisuutta. Kurssilaiset myös osallistuvat merikonttialustalle rakennettavien kalastuspalvelumoduulien suunnitteluun, jotta suunnittelun lopputulokset ovat käyttökelpoisia käytännön yritystoiminnassa.
CORE - Tukea kalastuksen valvontaan ja sääntelyyn
CORE parantaa kalastuksenvalvonnan tehokkuutta ja työstää kalakantojen hoidosta vastuussa oleville Venäjän ja Suomen viranomaisille suositukset, miten kalastusta koskevia säädöksiä tulisi kehittää, jotta se ohjaisi paremmin rajavyöhykkeen kalakantojen kestävään hyödyntämiseen. Kalastuksenvalvontatehtäviä hoitavia henkilöitä ja organisaatioita rajan molemmin puolin kutsutaan osallistumaan sarjaan työpajoja, joissa he voivat jakaa ja kehittää osaamistaan maastotehtävissä, keskustella ja ratkoa työssään kohtaamiaan ongelmia ja osallistua kalatutkijoiden ja muiden kalastonhoidon viranhaltijoiden kanssa kehittämissuunnitelman laatimiseen Oulangan-Pääjärven rajavesistön kalastuksenvalvonnalle ja kalastonhoidolle.
PROZHA - Kukoistava taimenkanta toimeentulon turvaksi
Pääjärvelle ja Olangajoelle kalastamaan tuleville suunnatulla tiedotuskampanjalla PRO TROUT parantaa tietämystä taimenen elinkierrosta ja erityisesti taimeniin lainvastaisesti kohdistetun verkkokalastuksen tuhoisasta vaikutuksesta. Kalastavia matkailijoita kannustetaan kestävien kalastustapojen omaksumiseen Pääjärvellä ja lähivesistöissä. Virkistyskalastusta ja kotitarvekalastusta harjoittavien vakituisten asukkaiden tietoisuutta hyvinvoivan taimenkannan taloudellisesta arvosta paikalliselle kalastusmatkailualan palveluyritystoiminnalle vahvistetaan. Sähköisen ja painetun median ohella viestiä viedään paikallisiin tapahtumiin, kuten Venäjän Kalastajan Päivän juhliin heinäkuun toisena sunnuntaina.
DABA - Jokipoikasten selviytyminen tutkitaan
DABA-työpaketissa kalatutkijat selvittävät luonnossa syntyneiden ja laitoskasvatettujen taimenten elossasäilymistä jokipoikas- ja poikasvaellusvaiheiden yli. Kenttäkokeet toteutetaan Kuusinkijoessa useissa erilaisissa taimenenpoikasten elinympäristöissä. Merkattujen taimenenpoikasten hengissä selviytymistä seurataan Suomeen ja Venäjälle sijoitetuilla akustisilla seuranta-asemilla niiden poikasvaellusvaiheen päättymiseen asti. Tutkimuksen tulokset käytetään Oulangan-Pääjärven taimenpopulaation kehityksen mallintamiseen ja turvallisten saalismäärien määrittämiseen Pääjärvelle sekä taimenen elinpiirin muille osille. Mallinnuksilla saadut arviot vuosittain kestävästi kalastettavissa olevien taimenten määristä viedään kalastonhoidosta ja kalastuksen sääntelystä vastaavien viranomaisten tietoon Venäjällä ja Suomessa.